2015. április 3., péntek

Pisztácia, végre tévhitek nélkül?

A pisztáciatörténet ott kezdődött, hogy 13 éve vetettem egy jó pár pörköletlen pistacia magot, egy kicsit nyögvenyelősen de sikerült kicsíráztatni őket, és óvatosan nevelgetve megerősödtek. Mára csak 1 nagyobb fám maradt, többit mind elcserélgettem. Azóta szereztem egy oltottat is.
A pisztácia leírással már megelőztek, egy növénybarát igen jó színvonalú leírását olvashatjátok az általános információkról, ill. a kevésbé ismert érdekességekről is.
http://pistachio-hun.blogspot.hu/

Így most bőrére nem ereszteném csak egy kis összefoglalót írnék.
A lényeg hogy évekig csak cserépben nevelgettem a pisztácia magoncomat, azt tudtam hogy -5 sőt -10 fokig is bírja a téli lehüléseket nyugalomban. Viszont egyik fórumon olvastam hogy vki kiültette és jól bírta a fagyot. Utána néztem jobban, beleástam magam, és tényleg a hidegtűrése sokkal jobb mint gondoltuk volna.
A P. Vera a közel-keleti térségben honos, pl. Iránban vagy Afganisztánban, ez utóbbi azért érdekes mert sok kontinentális jellegű területe is van, és pl. Kabul térségében is termesztenek pisztáciát.
Kabulban a kisokosom szerint az eddigi leghidegebb télen a hőfok lesüllyedt közel -26 fok közelébe, ami már érdekes tény. Erre ráerősített hogy a fórumos kolléga kiültetett növénye a 2012-es extrém hideg telet különösebb sérülés nélkül átvészelte, ami -22 fokot jelentett. Megjegyezném érkezett olyan beszámoló is akinek a hidegebb teleken azért a végéből visszafagyott egy kevés, de nagyon komoly ágsérülés nem volt. Illetve a virágját tavasszal ha kisebb fagy éri akkor az problémát okozhat, erről is beszámoltak.

Ettől független úgy tűnik érdemes lenne hazánkaban a szabadföldi termesztése a pisztáciának, viszont a beporzásról, terméskötésről, a szüretről nincsennek még tapasztalatok, így korai lenne megjósolni, hogy mennyire illeszthető bele a hazai gyümölcstermesztésbe.
A pisztácia kétlaki így min. 2 különböző nemű növény kell a terméshez (esetleg egy fára 2 külön nemű nemeság oltása is meggondolandó), a magoncok nagyrészt lány növények lesznek, így a fiü beporzókhoz nehézkes a hozzájutás, hacsak oltott növényeket nem tudunk beszerezni.
A tapasztalataim jók a kiültetett pisztáciákról, teszem hozzá homokos, mésztartalmú talaj ideális hozzá, nagyon kötött talajon problémák jelentkezhetnek. fagyás eddig nálam nem történt, ami negatívum, hogy lassan nő, alig 20-30 centit egy évben, ezt is április-májusban, majd ha kikeményedett akkor nyáron már nemigen hajt. Az alanyok kérdése is vitás még, elvileg cserszömörcére, vagy más pisztácia fajokra is jól oltható, érdemes azért minél fagytűröbb fajra oltani, mondjuk Chinensisre vagy Terebinthusra, vagy mindjárt Vera alanyra, ami az egyik leghidegtűrőbb faj, ahogy az elején taglaltuk.
Az oltás egyenlőre nem sikerült még nálam, kihajtás volt, de 2-3 hét után mindig elszáradt a nemes kihajtás egyenlőre nem tudom mi okból.
Jó pisztáciázást!


 P. Vera magonc:





Oltott fiú növény:




 

1 megjegyzés:

  1. Szeretnék vásárolni termő pisztácia fát,kérdésem hogy van eladó?
    19babi52@gmail.com üdv: ERDEINÉ

    VálaszTörlés